7 Şubat 2013 Perşembe

Aşure Yapilisi ve hazirlanisi


Aşure

  • Aşure



Malzemeler:


  • 500 gr aşurelik buğday

  • 1 pk. kuş üzümü

  • 1 sb. kuru fasulye

  • 1 sb. fındık içi

  • 1 sb. nohut

  • 1 kg şeker

  • 1 sb. kuru incir

  • Tarçın

  • 1 sb. kuru kayısı

  • Hindistan cevizi

  • 1 sb. kuru üzüm


Yapılışı:


  • Buğday, fasulye ve nohut akşamdan bol su ile ısıtılır. Ertesi gün hepsi ayrı, ayrı haşlanır. Büyük bir tencereye buğday konarak 4 lt su eklenir ağır ateşte yumuşayana kadar pişirilir.

  • Nohut ve fasulye ilave edilerek pişirmeye devam edilir. İnir ve kayısı yıkanarak küp doğranır. Kuş üzümü ve kuru üzüm temizlenir, ayıklanır.

  • Kayısı, incir, kuru üzüm ve kuş üzümü tencereye aktarılır. Üzümler şişinceye kadar kaynatılır. Şekeri ilave edilir 15-20 dk daha kaynatılır.

  • Ocaktan alınarak fındıklar tencereye aktarılır, karıştırılır. Aşure servis kaselerine eşit miktarda bölüşülür. Yarım saat dinlendirilir.

  • Üzerine tarçın ve hindistan cevizi serpilir. Arzuya göre sıcak veya soğuk olarak servis yapılır.

Tarifin Özellikleri:

  • Geleneksel bir Türk tatlısıdır.

  • Buğday kaynarken çok su çektiğinden dolayı su miktarı sıcak su olmak kaydıyla ilave edilir.

  • Ortalama maliyeti 9.50 tl'dir.

  • Ortalama 18-20 kişiliktir.